21 februari 2013 - door ★

Marco & Michel

Marco Bakker en Michel Veerman belichten de Brijkey Beat

 

De Edammer fotograaf  Marco Bakker en de Volendammer schrijver Michel Veerman gaan in de komende edities van de stadskrant  samenwerken in een fotocolumn. “Noem het maar een verbroedering tussen beide kommen” zo verklaren de beeld- en woordkunstenaar uit Edam en Volendam hun samenwerking. Een Edammer die foto’s van Volendamse artiesten maakt  met een verklarende tekst van een Volendammer en dat samen in de Edamse Stadskrant. Michel Veerman is een van de drijvende krachten achter het succesvolle muziekblad “1Way Wind the magazine”, een blad met veel foto’s en nieuws over de Volendamse artiestenwereld en Marco Bakker is portretfotograaf met een speciale belangstelling voor muzikanten. Hoe hebben ze elkaar gevonden en wat gaat de column voorstellen? “Ik had al lang het idee om een serie te maken over Volendamse artiesten, net zoiets als de serie Exit Edam over bekende Edammers. Met Michel kwam ik in contact omdat ik voor 1Way Wind regelmatig de foto op de achterkant verzorg, vertelt Marco. En wat het gaat worden? Elke week een mooi portret van een Volendamse muzikant, een portret met een boodschap en daaronder een korte puntige tekst van Michel. Als we ons afvragen wat we ons daarbij moeten voorstellen legt Marco uit: ”Neem nou onze eerste foto volgende week. Die wordt van Cees Veerman (Poes) en zowel uit de tekst onder de foto als uit de foto zal spreken wat Marco en Michel willen zeggen over het legendarische Cats-bandlid dat binnenkort gaat emigreren.

We gaan oude en jonge muzikanten portretteren, bekende en onbekende, iedereen komt aan bod, Cats-leden maar ook Case Mayfield en andere jonge talenten die momenteel opkomen. De foto met een paar sprekende zinnen daaronder moet het verhaal en de plek in de Brijkey Beat  vertellen. Marco moet het beeld voor zich zien en Michel moet de relatie met Volendam leggen. Michel: “Een interview met een muzikant is makkelijker dan in drie zinnen iemand neerzetten hoor“.  Veel meer kunnen de heren er niet over kwijt maar een blik op de foto die we vooraf  even mochten zien en de puntige tekst belooft veel moois voor de komende weken. Een sprekende foto met een beeldende tekst. Dan de titel: Brijkey Beat. “Ik dacht meteen aan Mercey Beat (genoemd naar de rivier de Mercey, die langs Liverpool stroomt) want het trok me niet  om het nu weer Palingsound te noemen. En wij hebben geen Mercey maar wel een Brijkie(ey), vandaar. Michel ging onmiddellijk op zoek naar de geschiedenis van het Brijkie en vond dat het een overblijfsel was van het drooggemalen Volendammer meer (nu de Meer), een soort binnenhaventje voor de binnenvaarschepen. Vanaf het Brijkie kom men via de Kerkebreek zo naar Edam. “Rondom dit stroompje met zijn gele bruggetje dat je op vrijwel elke popfoto ziet, ontstond de Brijkey Beat, mooi toch zo’n stukje geschiedenis?”

De titel was geboren en Marco Bakker ging aan de slag met een aantal mooie foto’s waarvan in de komende krant de eerste wordt geplaatst. “We gaan deze week nog even goed overleggen over een mooie plek in de krant, een mooie opmaak en dan beginnen we, ideeën genoeg, we hebben al een lijstje van 60 namen dus voorlopig kunnen we vooruit. Een mooie persoonlijke serie in Beeld en Woord van Marco Bakker die door Michel wordt omschreven als:

 

Geschoold, handvaardig, plaatgevoelig, beeldend kunstenaar,

zeer getalenteerd zelfstandig fotograaf. Beloning: een Zilveren Camera.

Edammer. Boulanger.

 

En de teksten zijn van Michel Veerman die zichzelf geheel in de stijl van de serie omschrijft als:

 

Geschoold, handvaardig, bouwtechnisch. Selfmade schrijver.

Beloning: publieksprijs Beste Popboek van Nederland en Vlaanderen.

Volendammer. Passeur.

 

Het belooft veel moois, deze twee lokale Kunstenaars die de muziek uit Volendam een nieuwe dimensie , die van de Brijkey Beat, gaan geven.

Tekst: Siem Kees Slegt – De Stadskrant Edam

Foto: Marco Bakker

15 november 2013
» Marco.

Lees Meer
15 november 2013
» Marco & Arnold

Lees Meer
14 november 2013
» Brijkeybeatlers

Lees Meer